A Föld pestise...

 

Január közepén találtam egy érdekes cikket, miszerint a 86 éves természetfilmes, David Attenborough a Radio Timesnak azt nyilatkozta, hogy “Mi vagyunk a Föld pestise.”
 

Ez a mondat elgondolkodtatott és úgy gondoltam érdemes lenne utánaolvasni. A természetfilmes szerint a legnagyobb probléma a 
túlnépesedés, amit ha nem oldunk meg, akkor számos faj fog örökre eltűnni a föld színéről, köztük mi emberek is. Egyedül azzal menthetjük meg a bolygónkat az éhezéstől és a kihalástól, ha visszaszorítjuk a túlnépesedést.
„Pestisjárványként pusztítjuk a Földet. Úgy ötven év múlva már nagyon is érezni fogjuk a következményeit. Ez alatt nemcsak a klímaváltozást értem; legfőképpen a helyről beszélek, a helyről, ahol megtermeljük az élelmet ennek a hatalmas tömegnek. Vagy gátat szabunk a népesség növekedésének, vagy majd a természet megteszi ezt helyettünk, mint mostanában is tapasztalhatjuk.” - nyilatkozta David Attenborough.
A népesség különösen a fejlődő országokban növekszik robbanásszerűen, Attenborough a megoldást az oktatásban, szexuális felvilágosításban látja, és ennek érdekében minden erejével támogatja az azonos nézeteket valló Optimum Population Trust nevű szervezetet.
 
 
Újabb és újabb programok indulnak, hogy felszámolják az éhezést Etiópiában, pedig egyszerűen csak túl sokan élnek ott. „Az emberek nem tudják ellátni magukat, ami nem embertelen kijelentés, egyszerűen ez az igazság. Amíg az emberiségnek nem lesz átfogó képe a bolygóról, addig a helyzet egyre rosszabb és rosszabb lesz”
David Attenborough nyilatkozatát megelőzően került nyilvánosságra az ENSZ legfrissebb becslése, mely szerint 2050-ben 9.300.000.000, 2100-ban 10.100.000.000 ember lakja majd a bolygót.
 
Néhány éve ugyanezt a gondolatot fejtette ki Frank Fenner híres ausztrál mikrobiológus is. Ő akkor azt jósolta, hogy az emberiség száz éven belül eltűnik a Föld színéről. „Nem éljük túl saját népességrobbanásunkat és hatalmasra duzzadt fogyasztásunkat. Ahogy a klímaváltozást sem, amelynek már a végzetes jelei is mutatkoznak” – nyilatkozta az akkor 95 éves tudós.
A nyugalmazott professzor úgy vélte, hogy a folyamat visszafordíthatatlan, és már most is túl késő bármit tenni. Más tudósok nem tartják ugyan alaptalannak Fenner véleményét, de bíznak abban, hogy az emberiség képes lesz a szemléletváltásra és a szükséges változtatásokra.
Véleményem szerint sokan nem foglalkoznak a túlnépesedéssel hazánkban és a fejlett országokban, hiszen náluk nem jellemző ez. Sőt inkább a népesség elöregedése ami veszélyeztet minket. Azonban nem szabadna erre hivatkoznia ezeknek az országoknak, hiszen ha ők nem nyújtanak segítséget a fejlődő országoknak akkor senki nem fog!
De a bolygónk elpusztulását nem csak a népesség növekedése fenyegeti mint tudjuk, hanem a környezetszennyezéssel kapcsolatos problémák is, például megemlítendőek a cunamik, a földrengések, a hurrikánok, a tájfunok. De ha saját hazánkra gondolunk itt is találunk rémisztő jeleket, mint például a nyári hatalmas viharok, a kisebb földrengések, áradások.
 
 
Azonban úgy gondolom, hogy a fejlett országokban elindult egy fejlődés a környezettudatosság irányába. Egyre több szervezet és projekt indul annak érdekében, hogy élhetőbbé, fenntarthatóbbá tegyük környezetünket. A vállalatok megpróbálják beépíteni a zöld marketinget cégükbe és a fenntarthatóság irányába mozdítják azt el.
Egyre több ember érzi, hogy egyénileg is tenni kell ez ügyben, gondolok itt a szelektív hulladékgyűjtésre, az energiatakarékos háztartási berendezések használatára, a vízhasználat csökkentésére stb. Ha ez eljutna minden emberhez akkor talán elérhetnénk azt, hogy még unokáink és az ő unokáink is egy zöld környezetben és ezen a földön éljék le az életüket.
 
 
Balázs Eszter
 
 
Kép források: